Fusion of Art and Technology
Over 100%FAT
100%FAT is een organisatie die fysieke installaties combineert met op maat gemaakte digitale content. Met deze interactieve installaties brengen zij mensen niet alleen in beweging, maar zorgen ze ervoor dat het verhaal ook echt binnenkomt.
Speelzolder: Hardenberg door de eeuwen heen
De opdracht
Dit afstudeerproject staat in het teken van een educatieve speelzolder voor museum ‘t Stadhuus in Hardenberg. Het doel van deze speelzolder is het museum aantrekkelijk maken voor de jongere doelgroepen (8 - 12 jaar) en hen op een speelse manier leren over de lokale geschiedenis.
De speelzolder wordt volgebouwd met huisjes die kinderen kunnen betreden om te ontdekken en spelen. Ieder huisje hoort bij een bepaalde gebeurtenis uit de Canon van Hardenberg. Hier mag ik ervaringen bij ontwerpen die door middel van interactie en spelelementen de doelgroep over deze onderwerpen leren.
Om tot een realistisch plan te komen is er ingezoomd tot de scope binnen mijn bereik kwam. Met deze scope richt ik mij op twee deelonderwerpen uit de Canon van Hardenberg. Op basis van het verrichte onderzoek zijn, in overleg met de opdrachtgever, de volgende deelonderwerpen gekozen:
- Stadsrechten en de ontwikkeling van Hardenberg
- Het bestuur van de Marken
Mijn projecten voor 100%FAT

Stadsrechten en de ontwikkeling van Hardenberg
Stedenbouwer
In deze Serious City Builder Strategy Game kruipen spelers in de rol van een stedenbouwer. Het is het de bedoeling dat spelers de stad zo snel mogelijk weten te ontwikkelen en begrijpen hoe stadsrechten hierbij kunnen helpen.
Het ‘huisje’ dat gebouwd gaat worden op de speelzolder behorend bij dit deelonderwerp is het vroegere kasteel van Hardenberg. Binnen het kasteel is er een doorgang naar geheime tunnels te vinden, die verbonden zijn met alle huisjes op de speelzolder. Dit biedt tevens een koppeling naar het mysterie van de ondergrondse tunnels in Hardenberg (Stichting Historische Projecten, 2017).


3D tekening voorbeeld zolder indeling.

3D render voorbeeld zolder indeling.


Verder bevindt zich in het kasteel een interactieve touchscreen tafel (FAT table) met het stedenbouwer spel waarbij spelers de ontwikkelingen van Hardenberg tot stad doorlopen.
De FATtable is in staat om fysieke objecten te herkennen maar hier wordt binnen het spel bewust geen gebruik van gemaakt. De kans is namelijk groot dat fysieke objecten worden meegenomen of kwijtgeraakt.
Het spel bestaat uit vier niveaus, met ieder een eigen missie en leider. De verhaallijn en de niveaus binnen het spel zijn gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De leiders zijn dan ook historische figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Hardenberg. Door het spel te spelen en zelf de stad op te bouwen, leren spelers welke rol deze figuren hebben gespeeld en welke stappen Hardenberg heeft doorlopen. Hiernaast draagt het spel bij aan het strategisch denkvermogen.















Ik heb in AdobeXD een click-through demo uitgewerkt van het tutorial level. De verhaallijn wordt in het uiteindelijke spel door een verteller zowel tekstueel als hoorbaar vertelt aan de speler in de vorm van een sprookje. De verteller heeft hierin de rol van een gids en geeft feedback op de acties en progressie van de speler. Dit voorkomt dat spelers veel moeten lezen en belangrijke informatie missen.
Nieuwsgierig geworden? Probeer het prototype hieronder uit!
Het bestuur van de marken
Markerichter
In dit spel stappen spelers in de schoenen van een markerichter: de rechtspreker van de vroegere Marken. Het spel wordt aan een tafel gespeeld, met tegenover de speler een scherm waarop de tafel een stukje door lijkt te lopen. Hierdoor lijkt het alsof de tafel zich deels in de spelwereld bevindt. Op het scherm komen verschillende markgenoten bij de speler aan tafel die ieder worden beschuldigd van een overtreding.


Jij als markerichter ontdekt en beslist of iemand schuldig of onschuldig is door met een hamer op de knoppen te slaan. Op de tafel is ook het markeboek aanwezig. In dit markeboek zijn regels te vinden uit de transcriptie van het markeboek van Heemse en Collendoorn.
Het huisje behorend bij dit onderwerp is de havezate. Lubbert Blankvoort wordt in het markeboek van Heemse en Collendoorn meermalen genoemd als markerichter. Hij kocht in 1534 havezate 'De Oldenhof', wat hem recht zou hebben gegeven op een plaats in de Ridderschap en het Provinciaal Bestuur.








